Haas Technik Headquarters, Black Forest

Project details

Year:
2016

Status:
Ongoing

Location:
Black Forest, Germany

Client:
Haas Technik

ÜberRaum Architects were appointed to design and build a new headquarters building for the metal fabrication company Haas Technik.

Providing office space, a large production hall and a warehouse, the building will allow their 100-strong team to expand and supply precision metal components to the automotive, engineering and medical industries.
ÜberRaum used this opportunity for our BIM pilot project as Haas Technik HQ was designed with a heavy focus on efficiency and sustainability. The workshop and sections of the office building will be built offsite, allowing for a very cost-effective construction process. The BIM model allowed for accurate coordination between the design team to define the base levels of the building and the required ground movement, definition of the most efficient modular system, materials quantification, automated area calculations for the planning application.

The choice of materials reflects the industrial character of the building and the activity developed by Haas group. Black sandwich panels create the facades with Corten steel highlighting the access points to the office and to the workshop. Internally, exposed services combined with raw materials such as concrete give the tone of the industrial aesthetics.

The building climbs out of the surrounding rural landscape of south-west Germany’s Black Forest. Its form and colour stand out to the lush vineyards of the surrounding Rhine valley, creating an architectural identity for this engineering business.